dimecres, 14 de novembre del 2007

La influència sobretot de l'estany de Sils, així com de les rieres, gorges i sèquies, ha estat al llarg de la nostres història culinària local de gran importància, especialment l'aportació de gran varietat de peixos, crancs, anguiles, granotes i altres espècies. Avui estem privats d'aquests elements pel deteriorament del medi, entre altres raons; d'altre banda cal reconèixer la quasi desaparició del cranc autòcton i la invasió de cranc americà. Malgrat tot, tenim el record dels plats d'anguiles, tenques, carpes i barbs.
Pel que fa a les granotes , encara podem recordar la part divertida de quan les anèvem a pescar, però també, l'altre part, molt menys agradable, que era la d'haber-les d'escorxar. Avui amb la compra de granotes netes i congelades s'ha perdut aquest costum, però encara podem preparar bons plats d'acompanyament.
El bacallà salat ha passat de ser un plat barat i dels anomenats dels pobres, a ser un plat dels rics pel seu preu. Amb tot i aixó, aquest ha estat el peix per excel·lència durant molts anys, gràcies a la gran quantitat de possibiliats culinàries que ofereix.